OGRÄSPAJ

Banner

RECEPT

 Det är hög tid att ge den ofta utskällda kirskålen den uppskattning den förtjänar. Kirskålen breder ofta ut sig i rabatter och resans bryskt ut. Men kirskålen, såväl som brännäsla, passar utmärkt som fyllning i paj och är ett  utmärkt komplemet till sexemeplvis spenaten. Både kirskål och spenar är även fyllda med bland annat C-vitamin.
Följ receptet, eller se det som inspiration och labborera fram din egen favoritpaj och upptäck hur gott ogräs kan vara!
Servera gärna med krispig och matig sallad på äpple, morot och kikärtor. Salladen passar bra till de flesta pajer, och även som tillbehör till exempelvis lasange.


FYLLNING

500 g  Kirskål & eller brännäsla från närbelägen slänt
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
ca 100 g Valnötter
4 st ägg  (äggstanning)
4 dl mjölk  (äggstanning)
2 dl cream fraich  (äggstanning)
200 g getost (äggstanning)
Ett knippe tomat  (topping)
Salt & peppar  (efter smak i äggstanning och kålblandning)


PAJDEG
1, 5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
75 g smör
1 dl kvarg

 

SALLAD
2-3 Morötter 
Chili efter smak
1-2 dl Kikärtor
Ett knippe bladpersilja
1-2 äpplen, fast sort
Salt och peppar


VINGRETTE
1 st  pressad citron
1 Msk Honung
Ett par drippar sesamolja
2-3 msk Tahini
Sesamolja
Salt och peppar

 

GÖR SÅ HÄR:
Sätt på ugnen, 200 grader. Pajdeg: Arbeta ihop smör och mjöl. Tillsätt kvarg och arbeta ihop till en smidig deg. Linda sedan in degen i plastfolie och låt vila i kylen  30 minuter.
Fyllning: Skölj och hacka kirskål & eller brännäsla. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med en blandning av smör och olja. Fräs kål och nässla på medelvärme.  Om allt inte får plats i pannan så går det bra att vända ner mer allteftersom. Vänd till sist ned lök, sänk värmen och ta sedan av plattan. Kavla ut pajdegen och placera i oljad pajform. Grädda i ca 15 minuter till degen fått en lätt brun ton. 
Äggstanning (under tiden pajskalet gräddas). I en bunke, vispa äggen lätt och addera sedan restan av ingridienserna till äggstanning. 
Låt pajdegen kallna i ca 5 minuter och addera sedan kol/brännässla, strö över valnötter och häll sedan över äggstanningen. Avsluta med halverade körsbärstomater och lite salt och peppar. Sänk värmen till 175 grader och gärdda till pajeh har satt sig. Ca 35 minuter.

 

KÖP RELATERADE PRODUKTER