Stekpannor

STEKPANNOR FINNS I FLERA OLIKA MATERIAL OCH FORMER.
VI PÅ TAMBUR FÖRESPRÅKAR OBELAGDA PANNOR AV JÄRN, SAMT ROSTFRITT STÅL.

Stekpannor av järn består ofta av samma material helt igenom, samtidigt som pannor av rostfritt stål ofta har en sandwichkonstruktion med flera lager av olika material. Orsaken till detta är främst två. Rostfritt stål är inte magnetiskt, och för att dessa pannor skall fungera på induktionshäll krävs ett magnetiskt material i kärnan, vanligtvis stål. En annan orsak är att rostfritt stål inte leder värme tillräckligt bra, och ärför adderas ofta ett eller flera lager av aluminium och/eller koppar i kärnan av dessa pannor. Två material med mycket hög värmeledningsförmåga. Fördelen med en panna av rostfritt stål är att dessa pannor är oerhört lättskötta och håller i princip i oändlighet. 

Stekpannor av järn finns i två huvudtyper, gjutjärn och pressat kolstål. Gjutjärnspannor tillverkas genom att järn hettas upp till flytande form som sedan hälls i en form, ofta tillverkad av sand, och får stelna. Sandformen knackas seden söder och stekpannan plockas ut. Av sanden tillverkas sedan en ny form. Gång på gång.

Stekpannor av pressad plåt tillverkas genom att ett stycke valsat kolstål genom högt tryck pressas till sin form. Pannor av pressad plåt är ofta tunnare, och har en slätare yta än gjutjärnspannor. Den ofta tjockare botten i gjutjärnspannor gör att den lagrar mer värme och har en något högra värmefördelningsförmåga, men blir i gengäld tyngre än pannan av valsad plåt. Vilken som föredras är en smaksak, och kan även variera utifrån vad som tillagas. 

Pannorna av valsat kolstål och gjutjärn ligger betydligt lägre i pris än de i rostfritt stål men kräver lite mer omsorg. Dessa pannor blir bättre ju mer de används och med tiden byggs en non stick yta upp.  Dessa pannor ska inte diskas i maskin eller ligga i blöt. Rätt skötta är pannorna i järn lika hållbara som motsvarigheten i rostfritt stål. Många tycker även att pannor av järn har mer personlighet och att de även har en något bättre non stick yta än pannor av rostfritt stål.

Slutsatsen är att du ska välja en panna som känns rätt för dig. Det kan även vara trevligt att flera stekpannor i olika material hemma för att kunna alternera beroende på humör och vilken maträtt som skall tillredas.

Glad matlagning!